Digital Detox: Ένας Ρεαλιστικος Οδηγός Για Ψηφιακή Αποτοξίνωση
- Anastasia Papadopoulou
- Mar 15
- 3 min read
Updated: Mar 16
Τις τελευταίες μέρες πιάνω τον εαυτό μου να αγοράζει σταγόνες για τα μάτια, καθώς φαίνεται να έχω αρχίσει να ενοχλούμαι έντονα από το πολύ blue-light. Γενικά, έχουμε την επίγνωση πως διανύουμε την εποχή της εικόνας και ξέρουμε πως το κινητό πλέον αποτελεί προέκταση του χεριού μας, όμως νομίζω πως μέσα σε αυτό το χάος του digital *over* sharing υπάρχουν άτομα που πολύ συνειδητά θέλουν να πάρουν απόσταση από τις συσκευές τους και μια ανάσα από τη ψηφιακή τους ζωή. Έτσι λοιπόν πήρα τις σταγόνες μου σαν σημάδι για να δούμε μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να κάνεις digital detox και να απεξαρτηθείς από τις συσκευές σου.
Screen Time VS Offline Δραστηριότητες
Ξεκίνα αφιερώνοντας κάποιες στιγμές, από τον χρόνο που θα ήσουν online, σε δραστηριότητες οι οποίες δεν απαιτούν τη χρήση συσκευών. Μπορείς να ζωγραφίσεις, να διαβάσεις βιβλίο, να κοιμηθείς, να μαγειρέψεις ακόμα και να πας μια κοντινή βόλτα ή να βάλεις ένα μάθημα γυμναστικής. Εκμεταλλεύσου όλες τις ώρες που σου δίνονται για να είσαι ενεργ@ όσο περισσότερο μπορείς κατά τη διάρκεια της μέρας. Όσο πιο πολλά πράγματα έχεις να κάνεις, τόσο λιγότερο χρόνο θα θες να «σπαταλήσεις» χαζεύοντας στο TikTok. Θέλω να σου υπενθυμίσω πως είναι σημαντικό αυτή τη διαδικασία να την ακολουθείς συνειδητά. Τι εννοώ με αυτό; Όταν θα βγείς τη βόλτα σου, προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις το κινητό σου και να απολαύσεις το περιβάλλον και τα ερεθίσματα στο περιβάλλον γύρω σου. Όταν είσαι μόν@ σου είναι αρκετά πιο challenging γι’αυτό μπορείς τις πρώτες φορές να βγαίνεις με παρέα!

Λειτουργία Πτήσης & Do not Disturb
Ίσως μιλάμε για τις δύο λειτουργίες του κινητού που θα αποτελέσουν τους συμμάχους σου σε αυτή τη διαδικασία. Και στις δύο περιπτώσεις, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πατήσεις το αντίστοιχο κουμπί από το control center! Κάθε φορά που ενεργοποιώ το do not disturb νιώθω σαν να τοποθετώ τα προσωπικά μου διόδια σε τυχαίους αντιπερισπασμούς. Ουσιαστικά το do not disturb (με ένα καλό σετάρισμα) μπλοκάρει τις ειδοποιήσεις που θα ερχόντουσαν φυσιολογικά στο κινητό σου, ανάλογα με τη κατάσταση στην οποία το ενημερώνεις πως είσαι. Για παράδειγμα, στο κινητό μου έχω κάνει set-up ένα do not disturb για τις στιγμές που αποφασίζω να κάνω το self-care μου. Έτσι δεν επιτρέπω στα social media να μου στέλνουν ειδοποιήσεις μέχρι να το απενεργοποιήσω. Η διαφορά του με τη λειτουργία πτήσης; Με ενεργοποιημένη τη λειτουργία πτήσης δεν θα σε παίρνουν καν τηλέφωνο!

Social Media & App Limits
Είναι αρκετά δύσκολο να γίνει πρακτικά, χρειάζεται πολύ χρόνο και θέληση, όμως από τη στιγμή που θα το κάνεις αλλάζει όλη η εμπειρία χρήσης των social. Κάνε unfollow σε λογαριασμούς που δεν σου προσφέρουν τίποτα παραπάνω από FOMO και αχρείαστες πληροφορίες. Ρύθμισε τον αλγόριθμό σου στο TikTok ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σου πατώντας “Not interested” στα βίντεο τα οποία δεν σε ενδιαφέρει να βλέπεις. Εάν θες να το πας σκληροπυρηνικά, μπορείς να θέσεις και app limits (όρια στον χρόνο χρήσης των εφαρμογών) μέσω των ρυθμίσεων του κινητού σου.

Σε κάθε περίπτωση, το digital detox δεν είναι μια σύντομη αλλαγή, αλλά μια μακροχρόνια διαδικασία προσαρμοσμένη στις δικές σου ανάγκες. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος—μόνο αυτός που λειτουργεί καλύτερα για εσένα. Ξεκίνα με μικρές αλλαγές, δοκίμασε διαφορετικές προσεγγίσεις και δώσε χρόνο στον εαυτό σου να συνηθίσει τη νέα ισορροπία. Το σημαντικότερο είναι να βρεις έναν ρυθμό που σε κάνει να νιώθεις πιο ήρεμος, συγκεντρωμένος και παρών στη στιγμή. Άλλωστε, η τεχνολογία είναι εδώ για να εξυπηρετεί εμάς, όχι το αντίστροφο.
DISCLAIMER: We endeavour to always credit the correct original source of every image we use. If you think a credit may be incorrect, please contact us heypeachmag@gmail.com