top of page

Nobel Creations 2023:Η Τέχνη της Μόδας Συναντά την Επιστήμη

Writer's picture: Nikol Lainaki Nikol Lainaki

Πριν λίγους μήνες είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το Nobel Prize Museum στη Στοκχόλμη, και η εμπειρία ήταν πραγματικά μαγική. Το μουσείο είναι ένας μοναδικός χώρος, όπου μπορείς να δεις τα κατορθώματα ανδρών και γυναικών στον χώρο της επιστήμης, της λογοτεχνίας, της ειρήνης και των οικονομικών, αποδεικνύοντας ότι οι ιδέες τους μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο.

Το σημείο όμως που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν πώς η ιστορία των βραβείων Nobel και τα επιτεύγματα των νικητών τους μπορούν να ζωντανεύουν μέσα από μοντέρνες, καλλιτεχνικές εκθέσεις, ενώ παράλληλα η επιστήμη αποκτά μια εντελώς νέα διάσταση, πιο προσιτή και συναρπαστική. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η έκθεση Nobel Creations 2023, όπου πρωτοετείς φοιτητές μόδας από το Beckmans College of Design ερμηνεύουν τα βραβεία Nobel μέσα από δημιουργίες μόδας. οι φοιτητές αποτύπωσαν σύγχρονα θέματα όπως τα νανοσωματίδια, τα εμβόλια, οι συνθήκες των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και τον αγώνα για την απελευθέρωση των γυναικών στο Ιράνς. Το αποτέλεσμα; Έξι ξεχωριστές δημιουργίες μόδας που φέρνουν στο προσκήνιο την τόλμη να αμφισβητούμε το κατεστημένο.


Τα βραβεία Nobel αφορούν ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο, όπως ακριβώς και αυτές οι δημιουργίες μόδας. Κάθε χρόνο, από το 2011, οι φοιτητές του Beckmans δημιουργούν τέχνη που μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο αλλιώς, είτε επιστημονικά είτε καλλιτεχνικά. Ας ρίξουμε μία ματιά ένα ένα στο φορέμα και τι αντιπροσοπεύει το καθένα.


Οικονομικές Επιστήμες


Το φόρεμα των φοιτητριών Felicia Sellman και Natalie Lindén συμβολίζει την έρευνα της Claudia Goldin για τη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία. Στηρίζεται στην καμπύλη U, που δείχνει σημαντικά γεγονότα για την ισότητα των γυναικών. Ο θώρακας από ανακυκλωμένο πλαστικό αντιπροσωπεύει την προστασία του αντισυλληπτικού χαπιού, ενώ η μακριά καμπύλη U που αγκαλιάζει το σώμα εκφράζει την ελευθερία και τις ευκαιρίες που έφερε το χάπι και η εκπαίδευση στις γυναίκες.




Λογοτεχνία


Το φόρεμα των φοιτητριών Hanna Rothstein και Natalie Gurley είναι εμπνευσμένο από το Septology του Jon Fosse. Ο σχεδιασμός του χωρίς τελείες, που ρέει ασταμάτητα, αποτυπώνεται σε ένα συνεχές ρούχο, που συγκρατείται με μια κορδέλα που περιτυλίγεται γύρω από το σώμα. Τα χειρόγραφα αποσπάσματα από το βιβλίο αναφέρονται στο "κόκκινο νήμα" της Αριάδνης, ενώ τα υλικά και τα χρώματα αντανακλούν την ερημιά της Νορβηγικής ακτής και την ατμόσφαιρα του έργου. Η σιλουέτα του φορέματος και η πορεία της κορδέλας συμβολίζουν επίσης την απόσταση μεταξύ των χαρακτήρων Asle και Asle.



Ειρήνη


Η Julia Broscheit και Mar Porrero Coll δημιούργησαν ένα φόρεμα που συμβολίζει την δύναμη που μπορεί να σπάσει τα τείχη της καταπίεσης και να απελευθερώσει μια γυναίκα από την αιχμαλωσία. Ο σχεδιασμός συνδυάζει μια κομψή σιλουέτα με στοιχεία ωμότητας, ενέργειας και θάρρους, αποτυπώνοντας την ελπίδα που αναδύεται από το σκοτάδι όταν το φως διεισδύει.




Ιατρική


Οι Klara Stalenbring και Otto Bäccman δείχνουν τη σύγκρουση ανάμεσα στην ευάλωτη εσωτερική δομή του σώματος και την προστατευτική εξωτερική επιφάνεια. Χρησιμοποιούν αντιολισθητικό υλικό για να συμβολίσουν το τροποποιημένο mRNA και πράσινες χάντρες για να αναπαραστήσουν το λεμφικό σύστημα. Το σχέδιο συνδυάζει το δυσάρεστο με το όμορφο, αναδεικνύοντας την τεχνολογία που μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες.



Χημεία


Το φόρεμα των Unni Burman, Nicke Salomonsson και Amanda Heed αναδεικνύει την έρευνα των βραβευμένων με το Νόμπελ Χημείας για την νανοτεχνολογία και τα κβαντικά σημεία. Το σχέδιο χρησιμοποιεί στρώματα οργανζάς σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, που αλλάζουν εμφάνιση ανάλογα με το φως. Οι κύκλοι που δημιουργούνται από τη θερμότητα στο ύφασμα αναπαριστούν τις διαφορετικές ιδιότητες των κβαντικών σημείων. Το παντελόνι προσθέτει μία κομψή διάσταση, γιορτάζοντας την εξέλιξη της νανοτεχνολογίας.




Φυσική


Το δημιούργημά των Arvid Engman και Justin Ekström αποτυπώνει τη διαδικασία της High Harmonic Generation, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2023. Πιο συγκεκριμένα αυτή η τεχνολογία περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ σε ευγενές αέριο για την παραγωγή υπεριώδους ακτινοβολίας. Στο φόρεμα, χρησιμοποίησαν διαφορετικά χρώματα και υφές για να αναπαραστήσουν αυτή τη διαδικασία. Όπως και οι επιστήμονες, χρησιμοποιήσαν λέιζερ, αλλά για να κόψουν σχέδια σε διαφανές ακρυλικό.





Περπατώντας στους διαδρόμους του Nobel Prize Museum, σκέφτηκα πόσο μοναδικό είναι να βλέπεις την επιστήμη να ζωντανεύει μέσα από τη μόδα. Εκείνη τη μέρα, ένιωθα ότι παρακολουθούσα έναν διάλογο ανάμεσα στη γνώση και τη φαντασία.  Αυτές οι δημιουργίες δεν ήταν απλά εντυπωσιακές, αλλά με έκαναν να δω την τελετουργία των επιστημονικών και λογοτεχνικών βραβείων με μια εντελώς νέα ματιά.


Αν ποτέ βρεθείς στη Στοκχόλμη, μη χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς αυτό το μουσείο. Είναι μια υπενθύμιση ότι ο κόσμος της επιστήμης είναι γεμάτος πάθος, όνειρα και αμέτρητες δυνατότητες. Η εμπειρία θα σε συνεπάρει.


DISCLAIMER: We endeavour to always credit the correct original source of every image we use. If you think a credit may be incorrect, please contact us heypeachmag@gmail.com



Comments


Commenting has been turned off.

Μάθε όλα τα νέα μας, κάνοντας εγγραφή στο newsletter.

Thanks for subscribing!

  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook

© 2024 by HEY PEACH GROUP

bottom of page