Οι κρυμμένοι θησαυροί - συμβολισμοί στα κοστούμια του «Poor Things»
Ο κινηματογράφος έχει γράψει ουκ ολίγες φορές ιστορία στη μόδα με τα κοστούμια και τους συμβολισμούς του. Ο Γιώργος Λανθιμος με τη νέα του ταινία "Poor Things" μας έκανε να δούμε τη βικτωριανή εποχή με άλλο μάτι, πιο σύγχρονο και πιο επαναστατικό, θα έλεγε κανείς. Και σαφώς η συνεργασία του με την ενδυματολόγο Holly Waddington, η οποία επιμελήθηκε τα κοστούμια, έφερε ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα.
Η εμφάνιση της Bella Baxter σε κάθε σκηνή έχει διαφορετική σημασία. Υπάρχει σημαντική κλιμάκωση από την πρώτη σκηνή ταινίας έως και την τελευταία. Ας δούμε παρακάτω τι συμβολίζει το κάθε κοστούμι:
Blue Melancholy
Στην πρώτη σκηνή, παρακολουθούμε την αυτοκτονία της μητέρας της Bella. Το βαθύ μπλε του φορέματός της, το οποίο δένει εξαιρετικά με το μπλε του ουρανού, συνδέεται με την μελαγχολία της ηρωίδας στη συγκεκριμένη φάση της ταινίας.
Image via pinterest.com
Like a doll
Αφού το μυαλό της ηρωίδας έχει μεταμοσχευθεί στο σώμα της μητέρας της, παρουσιάζεται αρχικά ως ένα μικρό παιδί που ντύνεται με τη βοήθεια της νταντάς του και μοιάζει με μικρή κούκλα. Σε μερικές σκηνές το look φαίνεται μη ολοκληρωμένο αλλά υπάρχει σημαντικός λόγος. "Aυτή η ιδέα βασίστηκε στο πώς παρατηρώ εγώ τα παιδιά, που ακόμα κι αν βρίσκονται σε μια επίσημη περίσταση, βγάζουν τα ρούχα τους, ειδικά από τη μέση και κάτω", αναφέρει σε συνέντευξή της η Holly Waddington.
Image via pinterest.com
Το ξύπνημα της άνοιξης
Αφού ξεκινήσει το ταξίδι της αργότερα για να γνωρίσει τον κόσμο, η Bella κάνει μόνη της πλέον της ενδυματολογικές της επιλογές. Στη σκηνή της Λισαβόνας, όπου εκεί ξεκινάει και η ανεξαρτησία της, φοράει μεν ένα σακάκι και ένα πουκάμισο που ανήκουν στη Belle Époque, όμως οι αναφορές του κίτρινου κοντού σορτς και των παπουτσιών, μας ταξιδεύουν στα late 60’s και συμβολίζουν την αφύπνιση και την αναζήτηση του εαυτού της.
Credits: Searchlight Pictures
It 's just a phase, mom..
Οι επόμενες σκηνές βρίσκουν τη Bella στο Παρίσι, όπου αφήνει τον πιεστικό εραστή της Duncan Wedderburn. Ελευθερώνεται από εκείνον, ανακαλύπτει περισσότερο την σεξουαλικότητά της μέσω του sex-working και αυτό φαίνεται από το δυναμικό στυλ της, καθώς και από το κόκκινο κραγιόν, το οποίο συμβολίζει τον ερωτισμό και για πολλά χρόνια θεωρείτο απαγορευμένο και προκλητικό.
Image via Pinterest.com
Bossgirl
Παράλληλα με τη δουλειά, σπουδάζει ιατρική ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της, πράγμα καθόλου σύνηθες για μια γυναίκα εκείνη την εποχή. Έτσι, για να ταιριάξει με τους υπόλοιπους άντρες συμφοιτητές της, το στυλ της γίνεται ξαφνικά ανδρόγυνο, με βαριά υφάσματα και σκούρα χρώματα.
Image via Pinterest.com
The Cage Dance
Στη συνέχεια της ταινίας, η ηρωίδα αναγκάζεται να παντρευτεί. Εκεί η ελευθερία της σταματάει και για αυτόν τον λόγο το νυφικό της μοιάζει με ένα κλουβί.
Image via Pinterest.com
The end of an era
Στην τελευταία σκηνή, τη βλέπουμε πλέον ώριμη, ευτυχισμένη, να έχει πετύχει αυτά που ήθελε στη ζωή της. Τα χρώματα που φοράει είναι γήινα, τα υφάσματα άνετα και εκπέμπουν την ωριμότητα και τη σιγουριά που έχει κατακτήσει με τον δυναμικό της χαρακτήρα, μετά από πολύ κόπο.
Κάτι που τονίζει στις συνεντεύξεις της η ενδυματολόγος Holly Waddington, είναι ότι η Bella δεν φοράει ποτέ κορσέ (ρούχο - σταθμός που προσδιορίζει τη βικτωριανή εποχή). Και πώς άλλωστε να φορέσεις σε ένα πλάσμα-σύμβολο του φεμινισμού και της ελευθερίας, αυτό το αποπνικτικό garment..;
DISCLAIMER: We endeavour to always credit the correct original source of every image we use. If you think a credit may be incorrect, please contact us heypeachmag@gmail.com
Commentaires